Kip op bierblik

Kip op bierblik – de bereidingswijze

Kip bereiden op de BBQ

Het barbecueseizoen is weer aangebroken! De temperaturen nemen toe, de tuin is al weer helemaal op orde en de barbecue is schoongemaakt en staat klaar voor gebruik.

Barbecues zijn er in vele soorten en maten. Zo kun je heerlijk grillen boven een hout gestookte BBQ, een houtskool BBQ of een gasbarbecue. Voor veel mensen gaat er echter niets boven een ouderwetse houtskoolbarbecue. Zo is de populariteit van de Kamado de afgelopen jaren bijvoorbeeld als een komeet omhoog geschoten.

Ongeacht voor welke BBQ je kiest, buitenkoken staat voor gezelligheid en lekker eten. Of we nu een eenvoudig worstje, een speklapje of spareribs bereiden, we genieten ontzettend van koken in de buitenlucht. Voor de echte liefhebber of hobby chef kan het niet ver genoeg gaan. Experimenteren met verschillende grilltechnieken is de uitdaging. De bekende kip op het bierblik is bijvoorbeeld een populaire bereidingswijze die we in dit artikel graag eens extra belichten.

Bierblik kip

Kip op bierblik, bierblik kip of dronken kip. Hoe je het ook noemt, deze kip is al jaren één van de favorieten op de BBQ. Het is best lastig om een hele kip te grillen zonder dat het vlees uitdroogt, maar de stoom van het bier zorgt ervoor dat dit niet gebeurt. Een blikje was hierbij een handig hulpmiddel, maar met een Big Green Egg kiphouder of een Grill Pro kiphouder met druipbak wordt het niet alleen gemakkelijker, maar ook leuker.

Als je ‘bierblikkip’ tegen een doorgewinterde barbecue zegt, dan weet hij precies wat je bedoelt. Het is een van de meest legendarische gerechten binnen de barbecuewereld en heeft veel verschillende namen, waaronder ‘kip op een troon’. Dit komt doordat de hele kip op een geopend bierblikje wordt geplaatst en dan op de barbecue wordt gezet met gesloten deksel. Maar waarom dit trucje?

Mals en sappig kippenvlees van de barbecue

Deze methode voor het bereiden van hele kip is zo populair geworden, omdat het een hele gedoe is om mals en sappig kippenvlees te krijgen. Kip bevat weinig vet en kan als snel saai en droog worden, maar het bier in het blikje produceert stoom tijdens het grillen. Het vlees blijft hierdoor mals en sappig terwijl de warmte van de barbecue voor het krokant velletje zorgt. Dit is precies het resultaat dat je wilt hebben bij het bereiden van kip. De vloeistof is het geheim van het sappige resultaat en je kunt hier van alles voor gebruiken: van appelcider tot rode wijn, whisky of bouillon. En de praktische kiphouder voegt er nog een extra dimensie aan toe.

De Grill Pro Kiphouder RVS in plaats van een bierblik

Kiphouders zijn er van verschillende merken zoals Big Green Egg of Grill Pro. Al vanaf € 9,95 zijn ze verkrijgbaar. Wil je een kiphouder met druipbak, dan betaal je € 13,95. Deze kiphouder is gemaakt van RVS  en past eigenlijk op iedere barbecue. En extra handig… de druipbak vangt het vet van de kip automatisch op of je gebruikt de bak om je naar hartenlust uit te leven met kruiden en specerijen.

Het gebruik is eenvoudig. Plaats de kiphouder op de barbecue en plaats een blikje met kruiden, wijn of bier. Zet vervolgens de kip erop en braadt hem bij voorkeur met een deksel over je barbecue heen. Eet smakelijk!

Wil je de kiphouder aanschaffen of ben je nog op zoek naar een luxe Kamado BBQ? Bekijk dan snel ons assortiment accessoires van Big Green Egg of Grill Pro om heerlijk te kunnen buitenkoken.

Deel dit artikel