Lees hieronder onze handige tips!
In september hebben we nog kunnen genieten van een aantal heerlijke nazomerse dagen, waarbij de barbecue nog regelmatig werd aangestoken! Inmiddels lijkt het gedaan met het warme weer en wordt het tijd om de Kamado BBQ weer ‘winterklaar’ te maken. We geven je graag een aantal tips, zodat je volgend voorjaar weer met veel plezier kunt barbecueën.
1. Maak je BBQ schoon
Het klinkt logisch maar toch wordt het niet altijd gedaan; maak je Kamado goed schoon voor je hem opbergt. Verwijder met de pook de as onderin je Kamado. Maak de barbecue helemaal schoon door de binnenringen te verwijderen en deze met een stoffer en blik helemaal schoon te vegen.
Zorg daarnaast dat etens- en vetresten verwijderd zijn. Heb je last van hardnekkige vlekken? Gebruik dan een speciale barbecue reiniger.
Let op: Houd bij het schoonmaken Kamado vast en laat de deksel niet open staan. Door het ontbreken van tegengewicht kan hij omvallen!
2. Dek je barbecue af
Je Kamado kan zonder problemen het hele jaar door buiten staan. Het unieke keramiek kan heel goed tegen allerlei weersomstandigheden. Maar om de metalen onderdelen van de BBQ goed te beschermen raden we je aan om de barbecue af te dekken wanneer je hem niet gebruikt. Bijvoorbeeld met één van de handige, in verschillende maten verkrijgbare beschermhoezen / covers.
Zo voorkom je dat deze onderdelen na verloop van tijd gaan roesten of op een andere manier beschadigd raken. Bovendien zal van stof, spinnenwebben en insecten in je barbecue minder snel sprake zijn.
3. Controleer alle bouten en moeren/moerdoppen
Controleer of alle bouten en moeren/moerdoppen van je Kamado nog goed vastzitten, en draai ze aan als dat nodig is. De lange bouten die de keramische basis en keramische deksel van een Big Green Egg BBQ omsluiten, mogen hierbij zo strak worden aangedraaid dat zij een lichte kromming vertonen.
4. Behandel metalen en gietijzeren onderdelen
Hou de bewegende metalen onderdelen van de Kamado, met name het scharnier en de luchtregelaar, in goede conditie door deze nog even voor het opbergen in te spuiten met WD40 of een siliconenspray.
Daarnaast raden we je aan om de margrietschijf met enige regelmaat te behandelen met een plantaardige olie. Let op: gebruik hier geen olijfolie voor (zelfs niet onze eigen olijfolie).
RVS delen (indien aanwezig) kun je het beste invetten met een RVS polisher voor een optimaal behoud. Dit reinigt, maar biedt ook bescherming. Zo krijgt je BBQ minder snel last van roestvorming.
5. Controleer de viltrand
Na verloop van tijd zal het nodig zijn om de viltrand tussen de keramische deksel en de keramische basis te vervangen. Dit zorgt voor een goede bescherming van het keramiek en voorkomt ‘valse lucht’. Wil je de BBQ echt winterklaar maken zodat je deze in het voorjaar weer direct kunt gebruiken, dan kan het zinvol zijn om de viltrand misschien ook maar meteen te vervangen. Lees hier meer over het vervangen van vilt.
6. Onderhoud gietijzeren grillroosters en pannen
Gietijzeren roosters en pannen geven vaak meer smaak aan je gerecht. Als je ze eenmaal hebt gebruikt, dan wil je vaak niet meer anders. Gietijzeren accessoires vragen echter wel goed onderhoud, maar dan heb je er ook je leven lang plezier van.
Was de gietijzeren accessoires normaal gesproken met heet water als het gietijzer nog warm is. Gebruik van zeep of een vaatwasser is niet aan te bevelen. Gebruik grof zeezout om hardnekkige resten te verwijderen zonder de season laag aan te tasten. Gebruik keukenpapier of een borstel om het oppervlak goed met zout in te wrijven. Je kan ook water in de pan koken om super hardnekkige zaken op te lossen. Het rooster kun je dan in kokend water laten weken en aansluitend even borstelen.
Droog de pan of het rooster na het reinigen direct goed af. Daarna met keukenpapier plantaardige olie aanbrengen op de binnenzijde van de pan en op het rooster. Bewaar je gietijzeren spullen tenslotte op een droge en koele plaats.
Wanneer je gietijzeren grillroosters goed onderhoudt, dan gaan ze een leven lang mee.
7. Berg houten tafeltjes op
Wanneer je de Kamado een tijd niet gebruikt, dan is het het beste om de zijtafels van de kamado af te halen en deze binnen of op een verwarmde plaats op te bergen. Het handvat en de tafels kun je het beste goed in de olie zetten of lakken.
Meer onderhoud is eigenlijk niet nodig voor een leven lang plezier van je Kamado BBQ. Geniet van de winter en overweeg ook eens een gezellige Winter BBQ! Je kunt hier alvast wat leuke BBQ recepten bekijken.